poniedziałek, 29 maja 2017

Z liścia

gastronomia, herbata, Gdynia, Świętojańska, yerba mate
Lokal gastronomiczny Ziarnem i Liściem.
Chwilowo nieczynny

Jest takie miejsce przy ul. Świętojańskiej w Gdyni, gdzie można dostać z liścia. Na przykład herbatę albo yerba matę. Co kto lubi.
Nazwa wpisuje się w modny ostatnio trend określany w pewnych kręgach jako "i generation". Z tego nurtu wywodzą się takie tytuły jak: "Kijem i Pałką" albo "Głupi i Głupszy".


piątek, 12 maja 2017

Zapowiedź na flagach

Do końca 2020 roku ukończona ma być budowa kompleksu mieszkaniowego na przedłużeniu ulicy Świętojańskiej w Gdyni, pomiędzy  ulicami Węglową a Wendy. Będzie to tak na lewo od ul. Portowej, która jest przedłużeniem "wprost". Budynki mają mieć po 17 pięter. A na prawo od północnego skraju Świętojańskiej , przy ul. Św. Piotra mają postawić podobnie wysoki dom. Ten pierwszy kompleks ma się nazywać Portova. I zapowiedział swoją obecność flagami wywieszonymi wzdłuż Świętojańskiej.

niedziela, 23 kwietnia 2017

Prace nad kanalizacją

remont, kanalizacja, Świętojańska, Gdynia
Prace remontowe na ulicy Świętojańskiej
Dzisiaj fragment ulicy Świętojańskiej w Gdyni był zamknięty. Powodem była konieczność remontu studni kanalizacji sanitarnej.
W tym czasie trolejbusy jeździły ulicą Władysława IV, na baterii. Zawsze fascynuje mnie widok trolejbusu jadącego z opuszczonym pantografem. 

piątek, 21 kwietnia 2017

Leniwa Baba się przeniosła

Jak informuje nas wywieszka, Leniwa Baba zmieniła miejsce i urosła. Utyła pewnie z tego lenistwa.

Wywieszka na drzwiach starej siedziby

Nowa siedziba


czwartek, 20 kwietnia 2017

Pasta Miasta z nagrodą

Lokal gastronomiczny Pasta Miasta chwali się nagrodą otrzymaną w Plebiscycie na najlepiej zaprojektowane wnętrza komercyjne organizowanym w rama Gdynia Design Days. Jak napisano w uzasadnieniu jury:
Projekt Pasta Miasta,  lokalu serwującego wyrabiane na miejscu makarony, przełamuje wiodące na mapie Trójmiasta wnętrzarskie, industrialne trendy. Wystrój lokalu wyróżnia nieszablonowe podejście do użytych materiałów, kolorów, struktur i faktur. Pomimo tej różnorodności, całość jest bardzo wysmakowana i spójna. Dzięki podkreśleniu wysokiego sufitu, udało się optycznie powiększyć niedużą przestrzeń. Jury doceniło funkcjonalność wnętrza: zarówno sali, jak i widocznej dla gości strefy roboczej. Ergonomiczna aranżacja otwartej kuchni pozwala na utrzymanie w niej porządku, co czyni podglądanie pracy kucharzy dodatkową atrakcją. Charakteru wnętrzu dodają również podwieszone ponad stolikami rośliny w metalowych koszach. Co więcej, projektantom udało się zaanektować należące do restauracji podwórko, tworząc przestrzeń przyjazną gościom. W efekcie nieco zapomniana przestrzeń na tyłach budynku nabrała życia, ale bez ryzyka zakłócania spokoju mieszkańców. Przy ocenie jury zwróciło również uwagę na spójność koncepcji architektonicznej z identyfikacją wizualną lokalu.
No i pięknie.