Rynek ekologicznej żywności rośnie. Coraz więcej rolników produkuje ekologiczną żywność. Jest o co walczyć, bo klientów przybywa. Rynek ekologicznej żywności w Polsce jest już wart blisko 600 milionów złotych i choć są to produkty znacznie droższe od tradycyjnej żywności rośnie bardzo dynamicznie. Prawie 10 procent polskich konsumentów jest gotowych zapłacić za nią nawet o połowę więcej niż za produkty bez przedrostka „eko”.
Na ulicy Świętojańskiej w Gdyni mamy Biopiekarnię Ziarno, a u samej góry ulicy, tuż za rogiem bar Green Way z czysto roślinnym jedzeniem. Teraz z tej branży doszedł nam lokal gastronomiczny pod nazwą: Niebo Organic Cafe. Zaliczyłem go do branży eko na podstawie nazwy. Słowo"organiczny" jest ostatnio często stosowane w zamian za określenia: ekologiczny, naturalny itp. W Niebie serwują tam, oprócz kawy, różne ciasteczka i przekąski, a nawet... kapuśniak
Niedawno w tym miejscu mieściła się kawiarnia Star Cafe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz