Lokal gastronomiczny Pasta Miasta chwali się nagrodą otrzymaną w Plebiscycie na najlepiej zaprojektowane wnętrza komercyjne organizowanym w rama Gdynia Design Days. Jak napisano w uzasadnieniu jury:
Projekt Pasta Miasta, lokalu serwującego wyrabiane na miejscu makarony, przełamuje wiodące na mapie Trójmiasta wnętrzarskie, industrialne trendy. Wystrój lokalu wyróżnia nieszablonowe podejście do użytych materiałów, kolorów, struktur i faktur. Pomimo tej różnorodności, całość jest bardzo wysmakowana i spójna. Dzięki podkreśleniu wysokiego sufitu, udało się optycznie powiększyć niedużą przestrzeń. Jury doceniło funkcjonalność wnętrza: zarówno sali, jak i widocznej dla gości strefy roboczej. Ergonomiczna aranżacja otwartej kuchni pozwala na utrzymanie w niej porządku, co czyni podglądanie pracy kucharzy dodatkową atrakcją. Charakteru wnętrzu dodają również podwieszone ponad stolikami rośliny w metalowych koszach. Co więcej, projektantom udało się zaanektować należące do restauracji podwórko, tworząc przestrzeń przyjazną gościom. W efekcie nieco zapomniana przestrzeń na tyłach budynku nabrała życia, ale bez ryzyka zakłócania spokoju mieszkańców. Przy ocenie jury zwróciło również uwagę na spójność koncepcji architektonicznej z identyfikacją wizualną lokalu.
No i pięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz